Rommelmarkt vondst: Netgear Nighthawk router

Netgear
achterkant
De achterkant

Soms tref je op een rommelmarkt iets bijzonders, iets wat er misschien niet eens thuis hoort. Eerder trof ik al eens een Tandberg taperecorder aan voor een leuke prijs die na een kleine reparatie prima bleek te werken.

Deze keer waren we op de Neuzelbeurs in de Broodfabriek in Rijswijk en naast het gebruikelijke spul, wat kleding en speelgoedjes voor de kids trof ik iets bijzonders aan. Een Netgear Nighthawk dualband router aan. Niet echt een instap/consumenten router en daarom viel hij mij dan ook direct op. De verkoper wilde er iets meer dan de helft van de nieuwprijs voor hebben en wist wat voor apparaat het was en wat de waarde er van was. Hij wilde iets zakken maar meer dan €5,- kon er niet af. Best een gok want dan heb je het nog steeds over €60,-

Na rijp beraad en uiteraard het raadplegen van internet voor reviews en huidige prijzen de knoop doorgehakt en de router aangeschaft. Het is een router van het wat betere soort en dingen als port-forwarding, clonen van het MAC-adres op de internet poort waren dan ook allemaal snel ingevuld. De toen in gebruik zijnde router, een Mikrotik routerboard, had alleen 2.4Ghz wifi en dat is erg vol. Zo vol dat de snelheid door de vele in gebruik zijnde kanalen in de buurt soms gewoon traag was. De Netgear Nighthawk is een dualband router en werkt op zowel de 2.4Ghz band maar ook op de nieuwere (en snellere) 5Ghz band. Om thuis Wifi te kunnen gebruiken op 5Ghz had ik een Huawai router op de kop getikt en daar alleen de 5Ghz van aangezet. Met deze Netgear kon ik dus de oudere Mikrotik en de Huawai vervangen door één apparaat.

Eénmaal aangesloten op de Experiabox bleef ik hetzelfde IP-adres houden, dat kwam omdat ik het MAC-adres v/d Experiabox (die in bridge mode gehackt is) op de internetpoort van de Netgear had ingevuld. Voor mijn provider lijkt er niets veranderd want die kijkt naar dat MAC-adres. De eerste testen met bedraad internet laten maximale doorvoersnelheid zien. Daarna e.e.a. getest met Wifi op 5Ghz en daar ligt de kracht van deze Netgear wat ook uit diverse online reviews al bleek.

Samengevat, voor een paar tientjes hebben we nu een snel en moderne router die twee andere apparaten met glans kan vervangen.

 

About Author

Door Marc

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.