Marc!
Rommelmarkt vondst: Tandberg vintage taperecorder 3

Rommelmarkt vondst: Tandberg vintage taperecorder

Zo af en toe bezoeken wij ’s een rommelmarkt waar we de ‘professionele’ standhouders meestal straal voorbijlopen. Denk aan ‘handige harries’ die oude winkelvoorraden proberen te verkopen en mensen van twijfelachtige signatuur met dito spullen in hun kraam. Zo af en toe kan Kim er leuke dingen vinden voor dochterlief en soms, heel soms kom je iets bijzonders tegen.

Taperecorder

Tandberg taperecorder
Tandberg 15-21 taperecorder

De meeste bezoekers van de rommelmarkt hebben er kennelijk langsgelopen want toen we wat later in de middag rondliepen viel mijn oog op een vintage Tandberg taperecorder. Die zag er optisch heel goed uit, geen krassen of beschadigingen op de kast. Alleen de plastic afdekkap was op een hoek gebarsten maar dat doet uiteraard aan de werking niets af.

De Tandberg 15-21 is een mono taperecorder die niet meer met buizen maar al met ‘solid-state’ electronica werkt. Het geluid van de ingebouwde luidspreker is ronduit geweldig. Strakke middentonen, meer dan genoeg hoog en voor zo’n relatief kleine speaker een vol basgeluid.

Het goede geluid en met name de aanwezig hoge tonen zijn een goede indicatie dat de bandloop en vooral de koppen nog in goede staat zijn. En dat allemaal voor maar € 15,=

Reparatie

Thuis na de aanschaf draaide de spoelen niet, na een kleine reparatie bij vaders thuis (die heeft nu eenmaal meer kijk op mechanische zaken als ik) kwam de Tandberg tot leven. Sindsdien werkt de tape-recorder zoals het hoort met nog een kleine kraak in een van de knoppen waarmee je kiest tussen afspelen en opnemen. De potmeters werken overigens wel kraakloos.

En nu

Nu staat de Tanberg op een mooi plekje in mijn ‘shack’ op zolder maar ik twijfel erg tussen deze vondst behouden of ‘m tegen een leuke prijs zien te verkopen. Tja, wat is wijsheid…

2 thoughts on “Rommelmarkt vondst: Tandberg vintage taperecorder

  1. Mooi ding. Praktisch is anders en opname-fidelity niet van deze tijd, maar als er batterijen in kunnen is het leuk om ‘in-the-field’ er wat mee te doen en direct terug te kunnen luisteren op degelijke speakers.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.