Marc!

mijn mening en gedachtenspinsels

De netwerk video recorder: NVR

3 min read
NVR

Xeoma

Ik heb vanwege allerlei redenen een paar bewakingscamera’s hangen. Zo staan er twee gericht op mijn motor die noodgedwongen buiten voor de deur staat. Bewakingscamera’s zijn leuk maar je moet ook iets hebben om beelden op te slaan en later terug te kijken. Dat deed ik met Xeoma, betaalde CCTV software die ook een Raspberry PI draait (ARM processor) maar ik blijf altijd kijken naar alternatieven.

Zo’n Raspberry PI is een mini-computer ter grootte van een pakje sigaretten met een quad core ARM CPU op 1,2Ghz. Felenasoft, de makers van Xeoma zijn te prijzen dat ze hun CCTV software beschikbaar gemaakt hebben voor deze mini-pc. Mijn ervaringen zijn dat het tot ongeveer 4 HD streams best leuk werkt, met meer camera’s merk je dat de PI het lastig krijgt en krijg je, met name bij het terugkijken, storingen in je video en dat wil je niet.

NVRNVR

NVR staat voor Network Video Recorder en als je daar op eBay of een andere site op zoekt wordt je overspoeld het aanbod van NVR’s. Eentje vond ik er uit springen m.b.t. spec’s, prijs en mogelijkheden en zoals zo veel van die apparaatjes werd ook deze met embedded Linux geleverd. De meeste NVR’s worden zonder harddisk aangeboden en ik heb de mijne voor ongeveer $35,- met gratis verzending laten komen. Een keurig zwart doosje arriveerde ongeveer na een week en ik had nog wel ergens een oude SATA harddisk liggen. Die aangesloten, boel aangezet en na een paar setup vragen over oa. tijd en datum startte een scan en op één verouderde camera na werden al mijn camera’s dankzij het ONVIF protocol feilloos gevonden. Wauw!  Dat is een goede eerste indruk.

Je hebt dus wel bewakingscamera’s nodig die dat ONVIF protocol volgen, gelukkig zijn die niet duur en kom je in overvloed tegen op de bekende verkoopsites. Je k-a-n exact dezelfde camera’s ook bij ‘slimme’ handelaartjes in Nederland kopen. Dat scheelt wachttijd, mogelijke invoerkosten en mogelijk de afhandeling van garantiezaken maar… ik heb exact dezelfde camera’s bij DHgate gezien voor rond de $30,- waar in Nederland 79,- voor werd gevraagd. Prima als je d’r wat aan wilt verdienen maar ik bestel de mijne wel in China.

 

gaatjesHeet

Wat al snel bleek is dat in mijn huiskamer met zomerse temperaturen de NVR het ook warm kreeg. Om de haverklap rebootte het ding zichzelf, een standaard maatregel om oververhitting tegen te gaan. Mijn vermoeden werd bevestigd toen ik de kap er af liet. Toen draaide de NVR met 6 HD streams zonder problemen.

De volgende ochtend toen Linde lekker lag te slapen en Kim na aan het genieten was van een ochtendje uitslapen heb ik wat gaatje gemaakt in de kap. Uit de hand dus optisch niet het meest fraaie resultaat maar… er zitten nu ventilatiegaatje in de kap.

Er zit geen ventilator in en met een gesloten kap kan zo’n ding de CPU en harddisk warmte niet kwijt. Na mijn ingrijpen wel en de eerste uren heb geen reboot meer meegemaakt. Dat wordt nog even afwachten.

Het verdict

De NVR is gemaakt om te doen wat ie moet doen en eerlijk gezegd, tot nu toe heb ik eigenlijk niet veel aan te merken. Xeoma op de PI is een prima alternatief maar dan moet je wel genoegen nemen met een beperkter aantal camera’s. Voor een feilloze werking moet je eigenlijk niet boven de 2 HD camera’s gaan. Mijn voorkeur gaat zoals je wel zult snappen, uit naar de NVR.

 

 

1 thought on “De netwerk video recorder: NVR

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.