Je hebt EHBO en je hebt... 1

De meeste mensen kennen wel het Rode Kruis (of het Oranje Kruis) en de EHBO opleidingen. Dat is een goede start om als iemand hulp nodig heeft beter beslagen ten ijs te komen. Iemand kunnen helpen die in medische nood is is iets wat iedereen zou moeten kunnen. Ik ben er zelf voorstander van dat alle leerlingen in het voorgezet onderwijs standaard een EHBO diploma moeten kunnen halen. Een verband aanleggen of in het ergste geval levensreddend kunnen handelen en het gebruik van de AED zou gewoon iedereen moeten kunnen.

Dat gezegd hebbende is er ook nog een groep mensen waaronder ik behoor zei de gek die het leuk vinden om tijdens evenementen, concerten, voetbalwedstrijden enzovoorts ingezet te worden als EHBO-er. Dat aan die inzet andere eisen worden gesteld als waar de ‘standaard’ EHBO voor opleid voel je op je klompen wel aan. Hiervoor is iets bedacht wat uitgebreide EHBO heet en er is iets wat evenementen hulpverlener heet. Als je deze opleidingen gevolgd hebt kan (en mag) je ook meer dan met je standaard Rode Kruis certificaat.

Wat mag je dan meer? Je mag de saturatie en het hartritme aflezen (zo’n ding om de vinger van een persoon), je wordt getraind om de EPI pen te zetten als iemand een allergische reactie heeft en je mag met behulp van een bloeddrukautomaat de bloeddruk en hartslag meten. Deze waardes helpen mee als je een zorgvrager (ook wel patiënt) overdraagt aan de professionele zorgverleners. Wat niet mag is conclusies uit de afgelezen waardes lezen of een diagnose stellen. Het zijn dus puur hulpmiddelen om het de professionele zorgverlener makkelijker te maken. Wat ook mag en waar nogal ’s ‘panisch’ op gereageerd wordt is het aanleggen van een tourniquet. Deze levensreddende handeling is bedoeld om een levensbedreigende bloeding te stoppen. Denk bijvoorbeeld aan een slagaderlijke bloeding die op geen andere wijze te stoppen is en waarbij niet gewacht kan worden tot de professionele zorgverleners er zijn.

Kortom, gun jezelf (en je gezinsleden/partner) een EHBO opleiding, kom te weten wat je kan doen en mag doen als iemand in medische nood verkeert en wie weet ga je het zo leuk vinden dat je als EHBO-er op evenementen, concerten e.d. kan worden ingezet.

Iedereen kan leren reanimeren en zo een leven redden.

About Author

Door Marc

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.