Bewakingscamera kopen, waar let je op?

cctv

CCTVEr is een enorm aanbod aan bewakingscamera’s maar welke moet je nou wel en welke moet je nou vooral niet kopen en waarom. Een uitleg zodat je na het lezen bewuster een aankoop kan doen waar je ook wat aan hebt. Geen merken of types maar info waar je echt wat aan hebt.

Wat wil je bewaken

Dat is uiteraard de eerste vraag. Wil je ruimtes / objecten bewaken binnenhuis of ook buiten, moet de camera binnen of buiten worden opgehangen en moet deze een vaste opstelling hebben of is een draaibare camera handig. Als je iets buiten wilt bewaken en je plaatst de camera binnen heeft dat als voordeel dat de camera warm en droog hangt en minder gevoelig is voor vandalisme. Het nadeel is vaak dat ’s nachts het zicht slecht is. De meeste camera zijn uitgerust met infrarood leds om ’s nachts (zwart/wit) beeld te tonen maar als die leds achter (dubbel)glas zitten gaan die daarin reflecteren en zie je niets behalve een witte vlek. Je kunt dan beter kiezen voor een buitencamera

Wat mag je bewaken

Je kan van alles willen bewaken maar kort samengevat mag je alleen van buiten beelden maken met als doel je eigen eigendommen te bewaken. Dat je daarbij een stukje openbare weg meeneemt is geen probleem. Daarnaast mag je, als particulier maximaal 24 uur de beelden opslaan. Om je camerabeelden als ondersteunend bewijs te kunnen gebruiken moet je aangeven door bijv. stickers dat er camerabewaking is.

Keuze in camera’s

Zoals al gezegd, er is een breed assortiment camera’s op de markt die enorm in prijs (en mogelijkheden) verschillen. Er is een tweedeling te maken in camera’s die alleen binnen gebruikt kunnen worden en camera’s die geschikt zijn voor buiten. Die laatste zijn vaak duurder omdat er eisen worden gesteld aan de behuizing en bekabeling. Let met een buitencamera goed op dat je connectoren e.d. goed tegen vocht inpakt. Als er na verloop van tijd door vocht corrosie ontstaat ben je ineens je beeld kwijt.

Sommige camera’s bieden de mogelijkheid om bij beweging een alarm te geven. Dat kan een email zijn met een foto van dat moment maar of dat handig is hangt uiteraard volledig van jouw situatie af. In sommige camera’s kan een geheugenkaart gestoken worden om bij beweging beelden op te slaan. Lijkt mij onhandig, je moet dan elke keer fysiek bij die camera zijn om die kaart er uit te halen en uit lezen of je bent gebonden aan de functionaliteit van de meegeleverde app. Sommige leveranciers leveren een te downloaden app waarmee je de op de geheugenkaart opgeslagen beelden kan bekijken. Dat klinkt handig maar in de praktijk is dit vaak erg omslachtig.

Een camera die je kan draaien kan handig zijn maar bedenk wel hoe de bediening er van geregeld is. In de meeste gevallen kan dit via een app. De meeste draaibare camera’s voldoen aan een standaard zodat je ze ook kan draaien vanuit je scherm van je NVR.

ONVIF

Het is verstandig om voor camera’s te kiezen die voldoen aan de ONVIF standaard. Het grote voordeel is dat als de camera’s via een NVR wilt gebruiken of wilt bekijken met iets anders dan de standaard meegeleverde app dat dit mogelijk is als die camera’s aan de ONVIF standaard voldoen.

IP camera

Kies zgn. ip-camera’s (of netwerk camera) en niet voor camera’s met zgn. composiet video-uitgang. Vaak zijn dit soort camera’s ouder en hebben specifieke randapparatuur nodig om te bekijken, beelden op te slaan of terug te kijken. IP-camera’s zijn camera’s die op je thuis(of bedrijfs)netwerk worden aangesloten.

Updates

Controleer voor aanschaf of de leverancier van je camera updates beschikbaar stelt en installeer deze updates! Had ik al gezegd dat je je camera moet updaten? Update je camera! Het is in het verleden al vaak voorgekomen dat camera’s te hacken waren en kwaadwillenden niet alleen je camera maar ook toegang verkregen tot je lokale netwerk. Dat wil je niet, dus controleer of je leverancier updates te beschikking stelt en installeer deze updates!

Wachtwoorden

Als je een bewakingscamera gekocht hebt krijg je een inlognaam en wachtwoord. Verander dit standaard meegeleverde wachtwoord zo snel mogelijk. Maak indien mogelijk een ander account aan, geef deze alle rechten, gebruik een goed wachtwoord en disable het standaard admin account.

Beelden bewaren

Je kan de beelden het best bewaren op een zgn. NVR. Meer hierover vind je hier: https://blog.wijtkamp.nl/de-netwerk-video-recorder-nvr/

Een NVR is een Network Video Recorder welke meerdere camera’s kan opnemen op een harddisk. Je kan er voor kiezen om niet continue alle beelden op te slaan maar alleen als er beweging is. Dat scheelt enorm in het terugzoeken naar beelden na bijv. een inbraakpoging. Het spreekt voor zich dat je je NVR ergens op een minder toegankelijke plek plaats. Het komt (te) vaak voor dat inbrekers ook je NVR meenemen en dan zit je desondanks je bewakingscamera’s nog steeds zonder beeld. Een NVR kan zo ingesteld worden dat er een alarm gegeven wordt bij waargenomen beweging. Dat is niet altijd handig maar als je op vakantie gaat verwacht je geen beweging in huis en kan het wel weer makkelijk zijn.

Wifi of bekabeld netwerk

Het klinkt handig om camera’s met WiFi te gebruiken maar dat is het niet. Gebruik voor je camera’s geen wifi. Wifi kan gestoord worden (bewust met jammers door kwaadwillenden) maar is ook minder betrouwbaar dan een goede netwerkkabel. Gebruik dus minimaal een CAT5 netwerkkabel. Zeker als je meerdere camera’s gebruikt zal je zien dat WiFi dit niet aan kan en je schokkerige of verstoorde beelden krijg.

 

 

 

About Author

Door Marc

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.