Evenementen en EHBO

Evenementen en EHBO 1

Huidige situatie

Bij evenement en festivals groot en klein is het verplicht EHBO te regelen. De basisregel is één EHBO-er tot 750 bezoekers, op zich wordt er ook gezegd dat één EHBO-er geen EHBO-er is en daar is, mede door mijn eigen ervaringen, ook wel zo is. Dit is na te lezen op de site van de veilighedsregio Rotterdam.

De zgn. veldnorm is al een tijdje onderwerp van discussie en een voorstel hiertoe is hier te lezen. Nu kan je nog met je Rode Kruis of Oranje Kruis EHBO certificaat of diploma worden ingezet tijdens evenementen. Dit gaat, als de nieuwe veldnorm de norm wordt veranderen.

Veranderingen

Waar nu nog een EHBO diploma of certificaat genoeg is zal zeker voor grotere evenementen dit veranderen. Grof gezegd bestaat er BLS en ALS. BLS staat voor Basic Life Support, de ‘standaard’ EHBO-er en ALS staat voor Advanced Life Support, de zorgprofessional met een zgn. BIG registratie. Er zal, als de nieuwe veldnorm actief wordt voor de ALS inzet aanvullende competenties evenementen worden ge-eist. De term ALS zal plaats gaan maken voor BEH, Basis Eerste Hulp. De hulpverlener met de evenementen aanvulling zal EEH (Evenementen Eerste Hulp) gaan heten. Deze BEH en EEH-er worden Eerste Hulpverlener genoemd. De basis zorg wordt ook wel eens BLS+ genoemd wat eigenlijk weer niet zou kloppen omdat de term BLS wijzigt in BEH maar is bedacht om het gat tussen de EHBO-er en zorgprofessional wat op te vullen.

Ook voor de zorgprofessional gaat er een en ander veranderen. Deze worden in drie groepen ingedeeld: De basis zorg, de spoedzorg en de specialistische spoedzorg. Deze vallen alle drie onder de groep Zorgprofessional.

Snap jij het nog?

Wat wel duidelijk is is dat de medische zorg tijdens evenementen (en festivals enz) op een wat hoger nivo getild wordt als we kijken naar de basiszorg. Veel EHBO-ers zullen de komende tijd aanvullende trainingen moeten volgen om aan de eisen van volgend jaar te kunnen voldoen en zo ingezet kunnen blijven worden. Voor mij geldt dat ik in november de aanvulling evenementen ga volgen en in december de training EHBDD (EHBO Bij Drank & Drugs) ga volgen. EHBDD is nu al voor een aantal grote festivals en (dance)feesten verplicht. Het gebruik van allerlei soorten drugs tijdens dit soort evenementen is in Nederland een gegeven en specialistische eerste hulp is dan ook logisch. Als je weet hoe je moet handelen kan dat de inzet van zorgprofessionals worden gereduceerd en zal de bezoeker sneller geholpen kunnen worden. Die snellere hulp is natuurlijk voor de bezoeker wel zo prettig.

 

About Author

Door Marc

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.