pfizer

Covid-19 en vaccins

Het is al meer dan een jaar een virus wat niet alleen Nederland maar heel de wereld in zijn greep houdt: covid-19 wat corona veroorzaakt. Net zoals bij andere virussen is de oplossing vaccineren. Er zijn tegen het covid-19 virus inmiddels een aantal vaccins in omloop. Ze zijn grofweg in twee soorten te verdelen:

  • mRNA vaccins
  • vector vaccins

 

Het mRNA vaccin waaronder die van Pfizer/Biontech bevat een stukje code wat kenmerkend is voor covid-19. Dit wordt herkend door het lichaam en activeert het afweersysteem. Een mRNA vaccin wordt het lichaam ingespoten gedragen door vetbolletjes. Deze bolletjes lossen op en zo komt het vaccin vrij en wordt het opgenomen. Een voordeel van dit soort vaccins is dat snel aangepast kan worden zodra de genetische code van een virus of mutatie bekend is.

De vector vaccins werken anders. Daar wordt aan een bestaand onschuldig virus een stukje code toegevoegd en dat triggert op zijn beurt het afweersysteem. Het Astra/Zeneca vaccin is een vector vaccin.

Waarom vaccineren

Ik behoor zelf tot de mensen die zich laat vaccineren. De bijwerkingen en de zeer zeldzame gevallen van ernstige bijwerkingen zijn zo laag dat dat risico ruimschoots opweegt tegen de nadelen van het niet vaccineren. Er wordt verwacht dat een vaccin 100% veilig is en 100% veilig bestaat niet.

Als je je bedenkt dat de bijwerkingen van sommige andere, zelfs bij ’t Kruidvat, vrij te koop zijnde zelfzorg medicijnen hogere aantallen van ernstige bijwerkingen kent zou je zeggen dat de keuze snel gemaakt is. Niets is minder waar, ook in Nederland zijn er stromingen van mensen die zich niet willen vaccineren. Hun redenen lopen sterk uiteen van religieuze redenen tot het verdenken van overheden die met vaccins de burger ‘er onder willen houden’. Vaak zijn dit dus emotionele redenen en vaak niet gebaseerd op feiten of wetenschappelijke informatie. Wat ook een niet te onderschatten factor is dat multimedia bedrijven logaritmes gebruiken om alleen die informatie aan je tonen waar je in het verleden interesse in getoond hebt. Arjan Lubach besteedde hier ook al eens eerder aandacht aan. De social media bubbel waar je in terecht komtĀ  door de gebruikte logaritmes waardoor je alleen dat voorgeschoteld krijgt waar je interesse in getoond hebt.

Overigens los hiervan, het is nog niet duidelijk of iemand die gevaccineerd is nog wel kan zorg dragen in het overdragen van covid-19 ook daarom is het, vind ik, belangrijk om te vaccineren.

Pfizer

Doordat ik zoals je wellicht weet EHBO vrijwilliger ben kon ik mij op een lijstje zetten om gevaccineerd te worden als aan het eind van de dag vaccins overblijven. Dat was eind april het geval en heb mijn eerste prik gehad met het Pfizer vaccin en de tweede volgt in mei.

 

Bronnen: RIVM, Rijksoverheid, laatjevaccineren.be

About Author

Door Marc

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.