Oorlogstijd en jouw online veiligheid 1Ukrainian service members ride atop tanks during tactical drills at a training ground in an unknown location in Ukraine, in this handout picture released February 22, 2022. Press service of the Ukrainian Armed Forces General Staff/Handout via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY.

Het is, helaas, in de Oekraïne oorlog dat zal niemand ontgaan zijn. De oorlog heeft ook op ons Nederlanders op allerlei gebieden invloed.Van de prijs aan de pomp die wel eens flink zou kunnen oplopen, de prijzen in de supermarkt, de beurzen maar zeker ook op onze online veiligheid.

Hoezo dat dan zou je je af kunnen vragen. Daar zijn meerdere goede redenen voor, zo slaagde de hackersgroup Anoymous er in het Russische Ministerie van Defensie te hacken en als dat lukt laten hacks van andere overheidsdiensten en bedrijven niet lang meer op zich wachten. De kans dat jouw gegevens bij één of meerdere van die diensten of bedrijven opgeslagen zijn is dan ook groot. De kans dat jouw betaalgegevens, browser geschiedenis, foto’s of andere data is groter dan je zou denken en hiertegen kan je een aantal stappen nemen waardoor je nog steeds kan doen wat je wilt maar je het wel moeilijker maakt om met jouw data en gegevens aan de haal te gaan.

Een aantal dingen die je zelf kan doen en een aantal hiervan liggen nogal voor de hand maar hierbij een aantal punten:

  • Check op https://haveibeenpwned.com of je emailadres (of telefoonnummer) voorkomt bij bedrijven die al gehackt zijn, log daar in wijzig je wachtwoord of als je geen gebruik meer maakt van dat bedrijf of dienst, hef je account er op. Als je toch je wachtwoord wijzigt naar een nieuw en uniek wachtwoord zet meteen 2FA (twee staps verificatie) aan.
  • Gebruik op elke site, emailprovider of dienst een uniek wachtwoord, het hoeft niet bol te staan van rare tekens, voor een hacker zijn @$%! ook gewoon tekens net zoals abcd. De lengte van je wachtwoord of beter nog, wachtwoordzin is wel van belang. Hoe langer des te langer het duurt voor je wachtwoord te achterhalen is.
  • Schakel 2FA in, dit staat voor two factor authentication ofwel twee traps authenticatie, je logt dan in met je emailadres of gebruikersnaam, je wachtwoord of wachtwoordzin en een éénmalige code. Hier zijn diverse gratis app’s voor zoals de veel gebruikte Google Authenticator.
  • Wees extra bedacht op phising e.d. praktijken via email. De kans is groot dat als een bedrijf of dienst gehackt is je uit die hoek emails krijgt om ‘je account te verifieeren” en meer van dat soort ongein. In deze tijd is data meer dan tevoren goud waard en onderschat hierbij niet wat jouw gegevens als ‘gewone’ burger waard zijn. Van al die buit gemaakte gegevens worden profielen opgesteld die allemaal samen een beeld geven van hoe wij ons dagelijks leven inrichten.
  • Controleer vaker of als je ergens online besteld je dit ook besteld bij het bedrijf waar je denkt te bestellen. Er worden steeds listigere trucs bedacht om een bekende site na te maken, de URL in de adresbalk lijkt vaak sterk op het oorspronkelijke valide bedrijf maar is het net niet. Denk bijvoorbeeld aan bol.com waar bolwinkel.com of bolshopping.com van gemaakt is maar die laatste twee zijn uiteraard niet de websites waar je wilt bestellen.
  • Abonneer je op een cyber nieuwsbrief of kijk een op een site als https://www.security.nl waar in eenvoudige taal cyber security zaken te lezen staan.
  • Een andere open deur: installeer en update niet alleen een antivirus programma maar zeker ook iets van een webshield of netshield. Die bieden bescherming tegen aanvallen van buitenaf maar de meeste houden ook in de gaten wat er vanaf jouw pc of notebook naar internet gaat. Zou je gehackt zijn of ben je besmet met malware dan krijg je dat te zien. Ja, dat is even installeren en in het begin wat instellen maar het loont zeker de moeite.
  • Trap nooit in je bank of ander bedrijf wat onaangekondigd komt met dat er om bijv. een account te behouden of te online betalingsverkeer mogelijk te blijven maken langs huis wil komen om bijv. (bank)pas op te halen, te vernieuwen of te controleren. Stuur ook niets op, als het nodig is ontvang je een nieuwe pas en wordt doordat je die nieuwe pas gebruikt de oude automatisch onbruikbaar. Die hoef je dus nooit op te sturen.
  • Voor de alleenstaande onder ons en anderen die van dating sites gebruik maken, hou er rekening mee dat ook daar meer dan ooit geprobeerd zal worden om, al dan niet, met zielige of aandoenlijke verhalen geld los te peuteren met een mogelijke kennismaking of date in het vooruitzicht. Draai de rollen eens om en bedenk heel goed voor je geld overmaakt naar die blonde goed uitziende jonge dame uit het Oostblok.

Toevoeging:

  • Let goed op waar je je data, foto’s en andere zaken opslaat. Natuurlijk is het soms ontzettend handig om dingen in de cloud op te slaan maar besef je wel dat de bedrijven die die clouddiensten aanbieden vaak aangevallen worden. De kans dat er door een hack gegevens van jou op straat liggen of dat je gegevens kwijt raakt is dan ook reeel. Zeker bij veel aanbieders van gratis clouddiensten zoals bijv. bij Google worden geen backups gemaakt. Weg is dan ook echt weg.

 

 

 

About Author

Door Marc

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.