Shell gebak

Terrein Shell PernisShell Pernis is in 2017 een aantal keren met incidenten in het nieuws geweest en daar zijn vorig jaar diverse bijeenkomsten voor georganiseerd om omwonenden, of zoals Shell het zelf noemt, zijn buren, te informeren. De bijeenkomst van woensdag 28 februari stond meer in het teken van algemene informatie. Antwoorden op vragen als wat maakt Shell in Pernis, hoe werkt Shell aan de toekomst en wat wordt er gedaan met lessen die getrokken kunnen worden uit de incidenten van vorig jaar.

Verschuiving

Frans DumoulinNiet alleen directeur Jos van Winsen was aanwezig, ook André van Wijn (communicatie) en de spreker van de avond was Frans Dumoulin (productie manager). Die liet zien wat voor verschuivingen er plaatsvinden oa. op het gebruik van diesel voor transport en de eisen die er aan komen waaraan (zware) stookolie voor de scheepvaart moet gaan voldoen. Shell ziet zichzelf als overblijver op een energiemarkt die dus in beweging is al laten de prognoses zien dat fossiele brandstoffen de komende decennia nog heel belangrijk blijven en alternatie vormen wel ontwikkelen maar niet zo snel zoals de politiek ons soms wil doen geloven. Deze verschuivingen op de markt zorgen er ook voor dat er enorme investeringen in nieuwe fabrieken op het terrein in Pernis gedaan worden en andere fabrieken worden gesloopt om hier ruimte voor te maken.

De milieutransitie is een gevolg van de verschuivingen op de energiemarkt, er wordt al CO2 geleverd aan tuinders in het Westland en er loopt met een bedrijf genaamd OCAP een project om overtollig CO2 op te slaan in gasvelden op de Noordzee. Er is een start gemaakt met een soort warmte carrousel waarmee stadsverwarming een nieuw leven wordt ingeblazen. In eerste instantie voor de grotere afnemers zoals bedrijven maar bijv. ook flats. Voor individuele woningen is de aanleg erg kostbaar en dat zal pas in een latere fase tot stand komen.

MilieuShell ontvangt zijn buren 1

Shell liet in grafieken zien hoe de uitstoot van diverse gassen zwaveloxide en stikstofoxide drastisch is afgenomen. Dat is zo is ver afgenomen dat het verkeer rondom het terrein meer uit stoot dan de 60 fabrieken samen op het terrein. Daarnaast wordt er per jaar €100 miljoen ge-investeerd in veiligheid en milieu. Ook die nieuwe, in China gefabriceerde Solvent DeAsphalter (SDA) maakt een onderdeel uit van het op een efficiëntere manier van hoogwaardige olieproducten produceren. Deze nieuwe fabriek zorgt er voor dat er meer  benzine en kerosine uit aardolie gehaald kan worden dan voorheen

Alternatieven

Shell Solar bestaat niet meer, er is nu een bedrijfstak opgericht waarin allerlei vormen van alternatieve energiebronnen aandacht krijgen. Zo wordt er een infrastructuur opgezet voor het opladen van electrische auto’s, wordt er een offshore windpark gebouwd en komt er op het terrein van Shell Moerdijk voor 20Kw aan zonnepanelen. Ook door recente wetgeving in Duitsland zal de vraag naar diesel verder afnemen, vandaar dat Shell meer en meer aandacht heeft voor alternatieve energiebronnen.

Rondrit

Na wat veiligheidsvoorschriften aangehoord te hebben werd de avond afgesloten met een rondrit over het terrein in Pernis wat zo’n 1100 voetbalvelden groot is. Veel pijpen, veel steigers en veel borden met waarschuwingen voor de 1400 werknemers en op topdagen zo’n 4000 contractors. De rondrit leidde ook langs de waterstoffluoride (HF) fabriek waar in juli 2017 een lek optrad in een leiding.

OprechtShell Pernis

Het valt mij op dat tijdens de diverse bezoeken aan Shell men erg open lijkt te zijn over wat er gebeurd als het gaat om de incidenten in 2017. Er worden nauwelijks getracht dingen anders te doen voorkomen dan lijkt en komt oprecht over als het gaat over maatregelen en lessen die uit incidenten worden getrokken. Natuurlijk moet je je wel steeds realiseren dat dat wat je hoort goed is over nagedacht is en soms vraag je je dan ook wel af wat er niet vertelt wordt of wat niet getoond wordt.

Het feit dat de directeur  (Jos van Winsen) op dit soort bijeenkomsten aanwezig is, direct aanspreekbaar is en weet de zich aan te passen aan het nivo van zijn gesprekspartner geeft in ieder geval het gevoel serieus genomen te worden.

Verschillen

Daar waar de incidenten bij Shell laat zien dat het een bedrijf is met een verhoogd risico en nu éénmaal incidenten niet 100% te voorkomen zijn en er door externe partijen positief gereageerd op Shell’s aanpak van incidenten, wordt laat Esso (Exxon) een stukje verderop  zien daar  toch anders mee om te gaan. Tijdens het grote incident op het Exxon terrein in de Botlek waren de rapportages over dat incident niet mals. Personeel heeft veiligheidsregels aan hun laars gelapt, hadden meer ook voor productie dan voor hun eigen veiligheid en die van de omgeving en werden bijv. automatisch in werking getreden veiligheidssystemen handmatig meerdere keren handmatig uitgeschakeld. Het lijkt er in ieder geval op dat de bedrijfscultuur tussen deze twee concurrenten groot is.

About Author

Door Marc

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.