Marc!

mijn mening en gedachtenspinsels

Mijn ervaringen als EHBO-er

3 min read
evenementen hulpverlener

Ik ben zomer 2019 gevraagd om bij te springen bij een concert van Rammstein in de Kuip in Rotterdam want ik had toch EHBO. Dat had ik inderdaad en sindsdien heb ik aardig wat ervaring opgedaan en trainingen gevolgd om tijdens festivals of evenementen mensen beter te kunnen helpen als ze om wat voor reden EHBO nodig hebben. Overigens was dat een super concert met geweldige bezoekers. Na afloop complimenten gehad, schouderklopjes, een paar zoenen en op de foto gegaan met bezoekers van het concert.

Opleidingen

Zo heb ik nu naast de ‘gewone’  EHBO, de training uitgebreide EHBO gedaan, heb cursussen gevolgd als evenementenhulpverlener 1 en 2 en heb EHBDD gevolgd. Dat laatste staat voor eerste hulp bij drank en drugs, deze is tijdens sommige festivals en dergelijke verplicht.

Waar

Als EHBO vrijwilliger zie je nog eens wat en kom je op plekken waar je normaliter niet zo snel komt. Denk niet dat je als EHBO vrijwilliger meteen allerlei concerten en festivals zo maar kan bijwonen of zien. Je hebt er tenslotte een taak. Neemt niet weg dat ik op diverse locaties (Ahoy, RDM, de Kuip, de Melkweg enz) diensten heb gedraaid. Dat waren soms grote festivals zoals de Vrienden van Amstel Live maar ook kleinere beurzen. In de Kuip speelt uiteraard Feijenoord en ben op diverse plekken in de Kuip ingezet geweest waaronder op ’t veld tijdens een EUFA wedstrijd. De spanning en sfeer in de Kuip is vaak goed. Dat geldt ook voor de sfeer onderling, met veel collega EHBO-ers of security is het leuk samenwerken. Ik doe dit als vrijwilliger omdat ik het leuk vind om te doen en dan is de sfeer en collegialiteit onderling belangrijk. Naast de vaste grote locaties ben ik ook actief geweest op een waterfestival in Amsterdam, een open lucht theater in IJmuiden, kortom je komt op veel verschillende plekken.

Ervaringen

Als EHBO-er of evenementenhulpverlener krijg je te maken met mensen die van alles kunnen mankeren. In de trainingen die ik gevolgd heb heb ik geleerd om via de zgn. ABCDE methode iemand te beoordelen. Deze methode werkt op basis van “treat first what kills first” is dezelfde methodiek die ook door zorgprofessionals gebruikt word. Wat kom je zoals tegen? Dat varieert enorm, dat kan zijn van iemand een paracetamolletje geven, een blaar behandelen of een pleister plakken maar ook serieuze klachten heb ik ervaren. Iemand die na een ongeval met een boormachine een hand had die in een stand stond die niet natuurlijk was (even simpel samengevat), mensen die onder invloed van drank en/of drugs zijn of mensen met een hoofdwond. Gezien wat wiet, GHB en ketamine op mensen kan hebben en daarop kunnen handelen. Iemand die bekend was met hartproblemen en tijdens een evenement zich niet lekker voelde en waarvoor met spoed (112) met de ambulance naar een ziekenhuis gebracht moest worden. Tijdens een waterfestival in Amsterdam kwamen heel wat kinderen met bebloede voeten of tenen op de EHBO post. Met kinderen werken is toch net even anders als met volwassenen maar ook dat ging goed. Van de kids zelf en hun ouders of begeleiders complimenten gekregen en dat voelt uiteraard goed. Naast locaties op het land heb ik ook op een aantal partyschepen tijdens verschillende feesten EHBO diensten gedraaid. De sfeer, het contact met het maritieme personeel en improvisatie die je soms nodig hebt vind ik geweldig om te doen. Of dat dat een personeelsfeest is of een urban dance feest is, kom maar op met die partyboten 🙂

Toekomst

Ik hoop naast mijn reguliere werk tijd over te houden om komend voorjaar tijdens de grotere evenementen en festivals ingezet te kunnen worden. Er is na wat ervaringen in het verleden een soort normering afgesproken waaraan je zeker voor de grotere evenementen aan moet voldoen en dat doe ik gelukkig. Die normering, de veldnormering genoemd moet vanaf 2021 de standaard worden voor hulpverlening tijdens evenementen en festivals. Ook in deze wereld zie je wildgroei en ‘cowboys’ en dat leidt niet altijd tot adequate hulpverlening.

 

 

 

Andere bericten

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.