sleepwet

De WiV (Wet op de Inlichtingen en Veiligheidsdiensten) ook bekend als Sleepwet is ook iets om je (erg) druk over te maken en raakte iedere burger, jou dus ook. De Nederlandse inlichtingendiensten AIVD / MIVD willen ruimere bevoegdheden om data te verzamelen. Data van jou en mij, allerlei data, persoonlijke data maar ook medische gegevens. Zelf geven ze aan niet alle social media te willen tappen of elk gesprek maar… het zit er niet erg ver vandaan. Als er in jouw wijk/dorp/gebied iemand in de ogen van de veiligheidsdienst een mogelijke bedreiging zou kunnen zijn mag alles in dat gebied worden afgetapt. Dus ook van burgers waartegen geen enkele verdenking bestaat.

Daarnaast is het uit de praktijk duidelijk geworden dat massa opslag van data niet bijdraagt aan het bestrijden van terrorisme of georganiseerde misdaad. De daders van de recente aanslagen in Spanje gingen bijvoorbeeld enige tijd voor de aanslagen totaal offline en gebruikten geen internet, mobiele telefoon of computers. Daarnaast kan het verzwakken van online veiligheidsstandaarden (om aftappen makkelijker te maken) eerder een bedreiging vormen voor onze (online) veiligheid dan er aan bijdragen. De meeste daders van terrorisme waren al in het vizier maar werden signalen genegeerd of kwamen simpelweg pas na aanslagen in het vizier terwijl er al data beschikbaar was. Een uitbreiding van aftappen heeft dus ook in dat opzicht geen enkel nut.

Met de Sleepwet mogen alle electronische apparaten worden afgetapt, pc’s, notebooks, tablets, telefoons, slimme apparaten (koelkasten, tv’s enz) maar ook bijv. pacemakers, smart watches, auto’s, enz. enz..

Bewaartermijn

De bewaartermijn van drie jaar is indicatief, als de inlichtingendiensten het nodig vinden mag data (nog) langer worden bewaard.

Buitenland

Het wordt nog wat enger als je bedenkt dat alle afgetapte data kan en wordt gedeeld met het buitenland. Op die data die gedeeld wordt heeft Nederland geen grip. Het is niet ondenkbaar dat data gedeeld met het bevriende Amerika door Amerika langer wordt opgeslagen of door Amerika vervolgens met andere landen gedeeld wordt waar wij niets van weten. Ook hier geld dat dat zich niet beperkt tot ‘meta-data’ maar zo ver gaat als je medische gegevens of welke websites je hebt bezocht. Zoekopdrachten binnen Google enz. Dat is een bijzonder ongewenste situatie.

Zero days

Kwetsbaarheden in besturingssoftware (Windows/ Mac OS, Linux) mogen door inlichtingendiensten worden gebruikt om data af te tappen en deze diensten mogen deze kwetsbaarheden stilhouden voor eigen gewin. Daardoor kunnen criminelen dezelfde kwetsbaarheden misbruiken. Dat hebben we onlangs in gezien in Nederland in de Rotterdamse haven waar één van de grootste bedrijven Maersk dagen stil lag vanwege een ransomware aanval. Dit gebeurde ook met Q-park, het parkeerbedrijf. De schade liep in de honderden miljoenen euro’s. De oorzaak lag in door Amerikaanse geheime diensten stil gehouden zero days  kwetsbaarheden. Dit zou ook mogelijk worden voor de Nederlandse veiligheidsdiensten. Niet doen dus.

DNA

In het huidige wetsvoorstel wordt het mogelijk voor inlichtingendiensten om een DNA databank op te zetten van personen waarvan deze inlichtingendiensten dit nodig vinden. Aan deze opslag van zeer privacy gevoelige DNA wordt geen bewaartermijn gesteld, ook is het toezicht op wie er in komt of wat er met de opgeslagen DNA profielen gebeurd niet of nauwelijks geregeld. Ook is het erg onduidelijk met wie deze data gedeeld wordt of dat dat in het binnenland is of ook buitenlandse diensten toegang krijgen. Dit ook een bijzonder ongewenste situatie.

Medisch beroepsgeheim

Je dacht dat je medische gegevens met de nieuwe sleepwet beschermd zijn? Nee, dat zijn ze niet. Sterker nog, een motie om het medisch beroepsgeheim opgenomen te krijgen in de sleepwet is weggestemd op 21 november 2017. Hierdoor hebben artsen niet het verschoningsrecht zoals advocaten dat wel hebben. Het medisch beroepsgeheim is hierdoor feitelijk te komen vervallen. Alles voor (schijn)veiligheid.

Referendum

Nederland kent een raadgevend referendum. Een referendum dus zonder tanden wat de Nederlandse overheid kan met de uitslag doen wat ze willen. Op 21 maart 2018 zal het laatste raadgevend referendum plaatsvinden en gaat over de WIV ook wel de Sleepwet genoemd. Gezien het bovenstaande wordt dit laatste referendum een heel belangrijke voor jou en mij en voor onze kinderen. In wat voor wereld wil je dat die opgroeien? Lees je in, laat je voorlichten en ga vooral naar het referendum en laat je mening horen!

Bronnen

Als bronnen heb ik oa. de sites van Bits of Freedom en de Piratenpartij geraadpleegd. Daarnaast de AIVD website

Anders

De huidige WiV / Sleepwet bevat te veel gaten, te veel vrijheid voor de inlichtingendiensten en één van de belangrijkste onderdelen, de massa aftapbevoegheid is in de praktijk gebleken een niet effectief middel om terrorisme of georganiseerde misdaad te bestrijden. Dat inlichtingendiensten nodig zijn is evident, de weg naar die veiligheid zal via een aangepaste WiV in de praktijk veel effectiever zijn. Zonder de noodzaak om massa’s data af te tappen van onschuldige burgers, met een bewaartermijn die redelijker is en afgedwongen wordt en zonder DNA databank en met een betere en transparantere controle vooraf. Daarom stem ik 21 maart Nee tegen deze sleepwet. En wat stem jij ?

Vieze campagne

Uit een aflevering van Zondag met Lubach bleek dat de voorstanders van de WiV zich bedienen van bedenkelijke taktieken maar ook van feitelijke onwaarheden en doen voorkomen dat een tegenstem gelijk staat aan het ondersteunen van terrorisme en dat de inlichtingendiensten nu niet zouden kunnen of mogen aftappen. Dat is uiteraaard niet het geval. Hieronder het betreffende stukje uit de uitzending:

About Author

Door Marc

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.