Marc!

mijn mening en gedachtenspinsels

En toen was het crisis

2 min read
corona

In een heel korte tijd is niet alleen Nederland maar nagenoeg de hele wereld in de ban van het corona of  covid-19 virus.

In een heel korte tijd worden er allerlei dwingende en beperkende maatregelen opgelegd die we sinds de 2e Wereld Oorlog niet meer van gehoord hebben.

In een heel korte tijd wordt er een zeer intensief beroep gedaan op met name mensen in de zorg, daar waar onze overheid jarenlang als een Excel boekhouder tekeer gegaan is en tienduizenden hun baan kwijt raakte of zich hebben omgeschoold zijn we met ons leven afhankelijk van hun inzet, kennis en kracht.

Het is dan ook voor mij onbegrijpelijk dat je op allerlei plekken nog steeds mensen ziet die doelbewust de opgelegde restricties aan hun laars lappen en zich nergens wat van aantrekken. Tenenkrommend zijn de argumenten waarmee ze hun ten toon gespreide domheid goed proberen te praten. Zich niet bewust dat de wereld niet om hun alleen draait maar ze voor andere kwetsbaren een serieus gezondheidsrisico zijn.

Ook voor mij zijn de restricties niet leuk al besef ik mij terdege dat zolang we gezond zijn en het virus niet hebben we blij mogen en moeten zijn met de vrijheden die we nog wel hebben. Zo is mijn oudste dochter ineens door de week bij ons i.p.v. om het weekend, haar moeder moet werken en een zevenjarige laat je niet alleen thuis overdag. Er even uit naar de dierentuin (lang leve het abonnement, inmiddels verlopen helaas), kinderboerderij of zwembad zit er niet en hele dagen thuiszitten vraagt van een ieder soms een boel geduld en energie. Maar staat in geen verhouding tot in een ziekenhuis liggen en geen of zeer beperkt bezoek mogen ontvangen.

Dat het virus in korte tijd weer weg is lijkt uitgesloten. Er zal een boel werk verzet moeten worden voor er een vaccin is wat op grote schaal beschikbaar is want ik geloof niet in de aanpak van onze regering wat op de, volgens mij niet bestaande, groepsimmuniteit is gebaseerd. Volgens die logica zou iemand die ziek is geweest dat niet nog eens worden en dat lijkt niet het geval. Het vertrouwen in de (rijks)overheid heeft voor mij zo wie zo een knauw gekregen toen duidelijk werd dat het RIVM steeds minder en minder is gaan testen en zo het aantal besmettingen gemanipuleerd laag houdt. Ik snap dat je als regering geen paniek wilt veroorzaken, maar wees duidelijk, kijk in de landen om ons heen en kies voor een gezamelijke aanpak. In dat opzicht mis ik ook totaal de regie vanuit de EU, dat lijkt tijdens deze crisis verder dan ooit van de realiteit af te staan.

Ik hoop dat we met zijn allen hier gezond en sterker uitkomen en we lessen leren uit wat er nu fout gaat. Dat er dingen fout gaan is niet te voorkomen, in geen decennia hebben we een dergelijke crisis meegemaakt.

Houdt je afstand, stay safe, stay healthy.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.