Zero

ZeroVan een vriend met motorrijschool de Jong kreeg ik een dag een Zero mee, dat is een 100% elektrische motor en hier mijn ervaringen.

Uiterlijk

Het eerste wat mij opvalt is dat de Zero er uit ziet als een motor en dat is iets wat lang niet van alle elektrische motoren gezegd kan worden. Je valt hiermee zeker niet uit de toon. Zelf rij ik een BMW R1200RT, een 2 cylinder boxer met iets over 100pk. Geen kleine of lichte motor en dan is de overstap naar de compacte Zero best even wennen. De zit is uiteraard totaal anders. Bij de beamer zit ik rechtop en achter een verstelbaar groot windscherm. Op de Zero zit je wat meer voorover maar zeker niet zo ver dat mijn eh “stroomlijn” (lees buik) in de weg zit zoals bij racemotoren wel het geval. De zit was even wennen maar was daarna eigenlijk goed te noemen.

Een dag electrisch 5Rijervaring

Het “starten’ omhelst niet meer dan de contactschakelaar omzetten. Het display komt tot leven en de motor is klaar om weg te rijden. Je hoeft de eerste minuten na een koude start niet rustig aan te doen zoals bij een brandstofmotor. Geen onderdelen die eerst op temperatuur hoeven te komen ofzo. Dat wegrijden is overigens wel een feestje. Je komt snel, heel snel en direct met maximaal koppel van zijn plek. De Zero acceleert als als een kanon, als je te enthousiast de gashendel (kuch, elektriciteitshandel) bedient kan dat een wheelie tot gevolg hebben. Door de wat voorover zicht gebeurd dat ook weer niet (te) snel maar wel iets om rekening mee te houden als je voor de eerste keer wegrijdt. Uiteraard geeft het display niet alleen je snelheid aan maar ook de tijd en belangrijker de status van je accu en of je aan het ontladen bent of, tijdens remmen, energie terugwint. Verder kent de Zero 3 rijstanden: eco, sport en custom. Ik reed ik de sport stand. Overigens het bochtenwerk is prima, al moest ik wel oppassen, de steps raakte een enkele keer het asfalt.

Het afwezige motorgeluid heeft plaatsgemaakt voor een soort gierend geluid van de elektromotor met snaar-aandrijving. In de stad miste ik wel dat motorgeluid. Het niet hoeven schakelen went trouwens wel erg snel en vond ik eigenlijk best prettig. De remmen zijn zonder twijfel prima, binnen zeer acceptabele afstand sta je weer stil. Op de snelweg miste ik het motorgeluid niet, genoeg windgeruis en ook op de snelweg heb je tot ongeveer 120-130 km p/uur die acceleratie.

De Zero is helemaal in te stellen via een app en achteraf bleek dat de motor ingesteld was op ongeveer 30% van zijn maximale vermogen maar wees gerust, de Zero is dan nog steeds sneller met optrekken dan mijn BMW. Boven de 130 km p/uur merkte ik de begrenzing wel. Je voelde dat de motor minder enthousiast reageert.

Actieradius

En dan de vraag die iedereen aan mij stelde: Hoe ver kom je nou met zo’n ding? Het makkelijke antwoord: ongeveer 200km. Het minder makkelijke antwoord: Dat hangt van veel factoren af, rij je stad of snelweg. Hoe hard rij je en trek je rustig of sportief op maar ook het weer (warm/koud) heeft zijn invloed op de actieradius. Ik ben van Rotterdam op en neer naar Maasland gereden en laten we zeggen sportief gereden en ik had toen ongeveer 50% van de capaciteit van de accu  aangesproken. Ik begon niet met de volle 100% maar misschien met 95% omdat ik ook lokaal wat rondjes had gereden maar ik was met mijn rijstijl en grotendeels snelweg dus de helft kwijt op zo’n 50km. Het was ongeveer 5-7 graden toen ik reed.

Een dag electrisch 6Conclusie

Mijn conclusie na één dag elektrisch rijden is dat het een prima alternatief is voor woon-werk verkeer en dergelijk gebruik. Ik zie mij er niet mee op vakantie gaan en in Duitsland de heuvels trotseren of er toertochten mee rijden. Daarvoor is de actieradius gewoon (nog) te weinig. De Zero kan met een extra accupack worden uitgerust en dat je ‘m met een hele gewone stekker kan laden geeft laadmogelijkheden voor onderweg.

Zou ik ’t weer doen? Jazeker, de acceleratie en het niet meer hoeven tanken is wel erg prettig. Net zoals het uiterlijk van de motor en de rij-eigenschappen.

Ik heb de Zero S gereden en die kost vandaag de dag rond de €13.000,=

 

 

 

About Author

Door Marc

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.