Marc!

mijn mening en gedachtenspinsels

De terreur van het afval scheiden

3 min read
Kliko's

De vraagKliko's

We moeten afval scheiden als burger en de gemeenten duwen dit door de strot van hun burgers. Waarom vraag ik mij af. Is afval scheiden zo ge-wel-dig voor het milieu of zijn er ook andere redenen waarom gemeenten hun burgers opzadelen met torenhoge afvalheffingen en het ongemak van 3,4, 5 verschillende afvalcontainers.

Het antwoord

De gemeente Rotterdam raaskalt op hun site het volgende: “Afval scheiden is niet alleen goed voor het milieu omdat er minder grondstoffen verloren gaan en minder afval verbrand hoeft te worden.” Dat is maar een halve waarheid maar ook hier wordt het milieu (mis)(ge)bruikt als reden. Plastic scheiden aan de bron (door de burger) is nauwelijks zinvol, sterker nog, het is goedkoper om het bij de afvalverwerker te doen. Die doet het beter en vooral betrouwbaarder: https://kassa.bnnvara.nl/gemist/nieuws/de-zin-en-onzin-van-afvalscheiding

Weetje: Wist je trouwens dat je pizzadoos of suikerzakje niet in de papier bak mag?

 

Toen ik 14010 belde om opheldering waarom ik ineens andere kliko’s ga krijgen en i.p.v. wekelijks 2-wekelijks het rest-afval opgehaald gaat worden kreeg ik het weinig verrassende antwoord: dat is goedkoper voor de gemeente. Milieu als drogreden voor een bezuiningsmaatregel van de gemeente. Geen verassing dus. Volgens de website van milieucentraal (of eigenlijk, milieu als verdienmodelcentraal) staat te lezen dat gemeentes niet mogen verdienen aan de afvalstoffenheffing. en als er geld overblijft (lol) dat gaat naar de sportclub op de hoek. Dat is wel erg naïef gedacht en schattig. De werkelijkheid is natuurlijk anders. Als er al geld overblijft komt dat in algemene middelen en dat dat geld naar de sportclub op de hoek gaat is wel erg wishfull thinking.

Kritiek

Er is veel op te merken over zin (en vooral) onzin die gezegd wordt over het nut van het gescheiden plastic inzamelen. Dit kwam ook ter sprake bij 1Vandaag van onze Staatsomroep: https://eenvandaag.avrotros.nl/item/plastic-huisafval-niet-meer-gescheiden-inzamelen Zo bleek uit meerdere studies dat plastic scheiden na inzamelen meer oplevert dan er voor. Deze studies worden dan ook met grote regelmaat genegeerd en gemeentes slaan door in hun afval scheiden drift. Een ander artikel van dezelfde Staatsomroep geeft aan dat 21% van het door de burger gescheiden afval spullen bevat die daar niet in thuis horen en de vuilverwerkers op kosten jaagt. In eer artikel in Trouw valt te lezen dat we wel door moeten gaan met plastic scheiden maar dat het jaarlijks meer kost… vreemde conclusie want verder op in het artikel valt te lezen dat gescheiden afval campagnes niet moeten worden geintensiveerd. Ik kan het niet rijmen met elkaar..

In het Eindhoven’s dagblad is overigens nog een leuk stukje te lezen en daar wordt iets benoemd wat ook nauwelijks ter sprake komt. Het effect van huishoudens op de totale afvalberg is gering, beter zou afval door (grote) bedrijven geschieden moeten worden. Die leveren tenslotte een veel groter aandeel in de afvalberg dan die paar kilo’s per burger per kliko elke week… Maar ja, de burger is makkelijk aan te pakken, grote bedrijven een stuk lastiger.

Dat rapporten over de onzin van het afval scheiden worden genegeerd viel ook WakkerNederland op. Zo bleek oa. dat plastic scheiden per jaar €150 miljoen kost en het maar €20 miljoen oplevert, onderzocht door TNO in 2015.

Ik ben benieuwd wanneer de afvalstoffenheffing verlaagd wordt…. ik heb echter zo’n donkerbruinvermoeden dat dat net zoiets is als de €1000,- die Rutte ons ooit eens beloofd heeft..

 

Andere bericten

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.