Sauna

SaunaEn een eigenaar Erik van Ingen Schenau die er niets van lijkt te snappen.. Camera’s in de kleedkamers van je sauna ophangen is al niet het meest snuggerste. Zeker niet als je je klanten verbied om electronische apparaten te gebruiken in de sauna want ‘privacy’  Dat is inmiddels wel een wassen neus maatregel gebleken. De privacy van gasten van  Sauna & Beauty Oase in Nederasselt bleek niet door gasten zelf maar door de eigenaar van de inrichting zelf onrecht te worden aangedaan.

Er spelen meerdere dingen: In 2016 zou de eigenaar op de hoogte zijn geweest van een zgn. ‘hack’ van zijn camerasysteem. Iets een hack noemen is meestal een eufemisme voor ‘we hadden onze beveiliging niet op orde’ en een teken van totale minachting voor systeembeveiliging en daarmee de privacy van je gasten. De eigenaar zou maatregelen genomen hebben maar getuige de hoeveelheid beelden die maar blijven opduiken is wel duidelijk dat die maatregelen niet geholpen hebben. De eigenaar geeft ook niet aan wat hij gedaan zou hebben en of een gespecialiseerd bedrijf ingeschakeld is geweest om de aard en omvang te bepalen van deze ‘hack’. Kortom een boel gemiste stappen en geen lessen geleerd.

KleedkamerVandaag werd er bekend dat er nog een camerasysteem gevonden is door de politie. Een systeem wat in bedrijf was en in ieder geval 1 verborgen camera omvatte en aan het internet aangesloten was. Een systeem waarvan de eigenaar zegt niets van af te weten. De Autoriteit Persoonsgegevens stelt dat het sinds 2001 verboden is om camera’s op te hangen in kleedkamers, waarom hingen er anno 2016 camera’s in de kleedkamers van die sauna?

Kortom, naast het lekke systeem heeft er kennelijk iemand kans gezien nog een systeem te installeren en te verbinden aan internet. Opmerkelijk.

 

Waarom maak ik mij druk zou je je af kunnen vragen. Dat is heel eenvoudig. Ook wij zijn  in de afgelopen jaren als saunabezoekers in deze sauna geweest. Het is de enigste sauna die wij zijn tegengekomen waar je ergens in de rimboe je auto parkeert en met een pendelbusje wordt gehaald en gebracht en het was verder in onze ogen geen bijzondere sauna. Wij staan dus vermoedelijk ook ergens op internet terwijl wij ons om kleedden. Da’s niet zo’n leuk idee.

Dit alles roept vragen op, veel vragen. Wat gaat de eigenaar de sauna doen om het vertrouwen van zijn gasten die naakt op internet te zien zijn terug te winnen.  Is er melding gemaakt van de datalekken naast de stoere praat over aangifte doen, hoe is het mogelijk dat er een tweede camerasysteem is aangetroffen wat actief was en nog steeds beelden op internet ‘lekte’. Wat is er in 2016 nagelaten waardoor het lekken van beelden mogelijk bleef, komt er een audit van alle computer/camerasystemen want wie zegt dat de ‘hack’ alleen beperkt is geweest tot het camerasysteem. Wordt de eigenaar vervolgd wegens het ophangen van camera’s in kleedkamers terwijl dat in 2001 verboden werd?

Het verhaal van de eigenaar rammelt aan alle kanten, geeft blijk van minachting naar zijn klanten en hun privacy en komt allesbehalve serieus en betrokken over.

Speciaal voor de eigenaar, de directe link om de datalekken te rapporteren.

About Author

Door Marc

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.